Σημαντικό στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η εκπαίδευση του ίδιου του ασθενή στην διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας. Απαραίτητο είναι ο ασθενής να γίνει ειδικός στην δική του καρδιακή ανεπάρκεια, να παρακολουθεί τα συμπτώματα του και να ενημερώνει τον γιατρό του ανάλογα.
Αυτό σημαίνει αρχικά στην αναγνώριση από τον ίδιο τον ασθενή των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας και η επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για συμβουλευτική για έλεγχο της κατάστασης του προτού επέλθει η επιδείνωση των συμπτωμάτων και καταστεί αναγκαία η είσοδος του σε νοσηλευτήριο.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αναφέρονται στα ακόλουθα:
1.Δύσπνοια ή επιδείνωση της δύσπνοιας( όπως να κοιμάται κάποιος με περισσότερα μαξιλάρια)
2.Η κόπωση ή επιδείνωση της κόπωσης και εξάντληση σε κάτι το οποίο προηγουμένως ήταν εύκολα να γίνει
3.Τα οιδήματα και το πρήξιμο στα πόδια ή στην κοιλιακή χώρα.
4.Η αύξηση του σωματικού βάρους ,η ζάλη και τάση για λιποθυμία, η σύγχυση( δείκτες μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου), , ο βήχας στη μικρή προσπάθεια , οι αλλαγές στον παλμό(ακανόνιστος παλμός όταν προηγουμένως ήταν ρυθμικός ),η απώλεια της όρεξης.
Πρέπει τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να φροντίσουν να μειώσουν τες επιπτώσεις παρακείμενων παθήσεων στην καρδιακή λειτουργία και οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια.
Απαραίτητος είναι ο καλός έλεγχος
1.Της αρτηριακής πίεσης.
2.Ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας
3.Έλεγχος της αναιμίας
4.Έλεγχος του διαβήτη και της παχυσαρκίας( μειωμένη λήψη άμυλου και μείωση των λιπαρών)
5.Έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας , πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων με τους εμβολιασμούς για τη γρίπη, covid 19 κλπ
6.Έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας
7.Συμβουλευτική διατροφής για αποφυγή αλατιού και αποφυγής αλκοόλ και αποφυγή ζωικού λίπους για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
8.Ρύθμιση αντιπηκτικής αγωγής
9.Διακοπή του καπνίσματος