ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μη καρδιακή χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση. Η σύσταση είναι να γίνονται ταυτόχρονα στα ίδια χρονικά πλαίσια με την επέμβαση. Ενδείκνυται η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου προ της επέμβασης. Ενδοαγγειακές παρεμβάσεις ενδείκνυται να γίνονται σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που πρόκειται να υποβληθούν σε αγγειακές ή πνευμονικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κλινική αξιολόγηση ασθενών ηλικίας κάτω των 65 ετών χωρίς συμπτώματα ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου

Ασθενείς με θετικό ιστορικό μυοκαρδιοπάθειας ενδείκνυται η λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος και διαθωρακικού ηχοκαρδιογραφήμσατος

Σε ασθενείς ηλικίας 45-65 ετών χωρίς συμπτώματα, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να διενεργούνται ηλεκτροκαρδιογράφημα και βιοδείκτες πριν την διενέργεια της υψηλού κινδύνου μη καρδιαγγειακήs επέμβασηs.

Προεγχειρητικός έλεγχος σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση καρδιακού φυσήματος ,προκαρδίου άλγους , δύσπνοιας και περιφερικών οιδημάτων ή άλλων σημείων καρδιαγγειακού νοσήματος πρέπει να διενεργείται υπέρηχος καρδίας προ της επέμβασης.

Στες προκείμενες περιπτώσεις με τα προαναφερθέντα και σε περίπτωση ασθενούς με προκάρδιο άλγος και/ ή άλλη συμπτωματολογία συνηγορούσα για καρδιαγγειακή νόσο και επείγουσα μη καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται η πολυπαραγοντική προσέγγιση για την επιλογή της  επέμβασης που έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο για τον ασθενή.

Σε ασθενείς με οιδήματα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τα επίπεδα του νατριουρητικού πεπτίδιου

διευκολύνουν τη διερεύνηση για τυχόν καρδιολογικής αιτιολογίας των οιδημάτων. Σε περίπτωση υψηλών επιπ[έδων νατριουρητικού πεπτιδίου και δύσπνοιας , πρέπει να διενεργείται και υπέρηχος καρδίας προ της επέμβασης.

Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για τυχόν αλλαγή στη φαρμακευτική του αγωγή προεγχειρητικά καθώς κα για τους τυχόν κινδύνους και επιπλοκές από την επέμβαση.

Για ασθενείς  άνω των 70 ετών στους οποίους προγραμματίζεται επέμβαση μέτριου ή υψηλού κινδύνου πρέπει να γίνεται αξιολόγηση της  φυσικής κατάστασης   του ασθενούς με τη χρήση αξιόπιστων μεθόδων.

Προεγχειρητικά εργαλεία – Διαθωρακικός υπέρηχος

Ο διαθωρακικός υπέρηχος ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν μειωμένη λειτουργικότητα και/η υψηλά επίπεδα νατριουρητικών πεπτιδίων ή αν γίνει η διάγνωση καρδιακού φυσήματος πριν από την υψηλού κινδύνου μη αγγειοκαρδιοχειρουργική επέμβαση  (Ι).

Ο  διαθωρακικός υπέρηχος θα  πρέπει να ληφθεί υπ’  όψη σε ασθενείς με νέο –διαγνωσθείσα καρδιαγγειακή νόσο ή παρουσίας ενοχλημάτων προ μιας υψηλού κινδύνου μη καρδιαγγειακή έπέμβασης. (ΙΙα)

Ο διαθωρακικός υπέρηχος μπορεί να διενεργηθεί σε ασθενείς με περιορισμένη φυσική λειτουργικότητα  ,  παρουσία ανωμαλιών στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, παρουσία υψηλών επιπέδων νατριουρητικών πεπτιδίων ή παρουσίας ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου πριν από μία μετρίου κινδύνου μη καρδιαγγειοχειρουργική επέμβαση (II b)

Προεγχειρητικά εργαλεία – Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία

Θα  πρέπει να ληφθεί υπ’  όψη προτού γίνει υψηλού κινδύνου μη καρδιαοαγγειακή χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση ασθενών χαμηλής λειτουργικής ικανότητας και προηγούμενου ιστορικού αγγειοπλαστικής ή CABG.

Προεγχειρητικά εργαλεία  – Στεφανιαιογραφία

Η αξονική Στεφανιαιογραφία θα πρέπει  να ληφθεί υπ’  όψη για αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με αρνητικούς βιοδείκτες  σε  οξεα στεφανιαία σύνδρομα που χαρακτηρίζονται από απουσία ανάσπασης του ST (NSTE ACS)  ή σε περιπτώσεις χαμηλής ή μέτριας πιθανότητας παρουσίας  στεφανιαίας ή σε περιπτώσιες αδυναμίας εκτέλεσης  μη επεμβατικής λειτουργικής δοκιμασίας όταν πρόκειται να γίνει  μη επείγουσα μετρίου ή υψηλού κινδύνου μη καρδιοαγγειακή χειρουργική επέμβαση. 

Στρατηγικές μείωσης ολικού κινδύνου και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής

Διακοπή καπνίσματος πλέον των 4 εβδομάδων πρό της χειρουργικής επέμβασης για μείωση της μετεγχειρητικής θνητότητας. Παρεμβάσεις στους παράγοντες κινδύνου όπως πχ υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και διαβήτη.

Παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή

Διακοπή των διουρητικών την προηγούμενη μέρα της επέμβασης και των SGLTP-2 inhibitors 3 μέρες προ της μετρίου και υψηλού κινδύνου επέμβαση

Στρατηγικές μείωσης ολικού κινδύνου και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής

Διακοπή καπνίσματος πλέον των 4 εβδομάδων πρό της χειρουργικής επέμβασης για μείωση της μετεγχειρητικής θνητότητας. Παρεμβάσεις στους παράγοντες κινδύνου όπως πχ υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και διαβήτη.

Παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή

Διακοπή των διουρητικών την προηγούμενη μέρα της επέμβασης και των SGLTP-2 inhibitors 3 μέρες προ της μετρίου και υψηλού κινδύνου επέμβαση. 

Στρατηγικές μείωσης συνολικού κινδύνου – Αντιαιμοπεταλιακά

Ασθενείς υψηλού που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις αιμορραγικού κινδύνου(πχ ενδοκρανιακές, νευροχειρουργικές κλπ.)ενδείκνυται διακοπή της ασπιρίνης μια βδομάδα προ της επέμβασης.(Ι)

Ασθενείς υψηλού κινδύνου με πρόσφατη αγγειοπλαστική στεφανιαίων πρέπει να θεωρηθεί η λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής γι ατουλάχιστο 3 μήνες πριν μιας μη χρονοεξαρτόμενης μη χειρουργικής επέμβασης.(ΙΙα)

Στρατηγικές μείωσης συνολικού κινδύνου – Αντιπηκτικά

Πρίν από μία επείγουσα χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται η άμεση διακοπή των νέων αντιπηκτικών – NOAC (i)

Σε επεμβάσεις που είναι όχι μικρού αιμορραγικού κινδύνου στους ασθενείς που παίρνουν nέα αντιπηκτικά (NOAC)πρέπει να υπολογισθεί η νεφρική λειτουργία,ο αιμορραγικός κίνδυνος και το είδος του ΝOAC (i

Σε επεμβάσεις μικρού χειρουργικού κινδύνου και σε άλλες επεμβάσεις όπου η αιμορραγία μπορεί εύκολα να ελεγχθεί ενδείκνυται όπως η χειρουργική επέμβαση να γίνει χωρίς διακοπή των αντιπηκτικών (I)

Σε ασθενείς που παίρνουν NOACS μικρού χειρουργικού κινδύνου επεμβάσεις γίνονται 12 – 24 ώρες  μετά την λήψη του NOAC .

Χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη ενδείκνυται αντί της  UFH σε ασθενείς μετρίου ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου. (I)

Σε ασθενείς με μηχανικές προσθετικές βαλβίδες που υποβάλλολονται σε μη καρδιοαγγειοχειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει γεφύρωση με χαμηλού μοριαξκού βάρους ηπαρίνη αν η διακοπή των αντιπηκτικών χρειάζεται και αν ο ασθενής έχει

 1. Μηχανική Αορτική  προσθετική βαλβίδα και οποιοδήποτε θρομβοεμβολικό κίνδυνο (iia)

2. Παλία εκφυλισθείσα Μηχανική Αορτική  προσθετική βαλβίδα(iia)

  1. Μηχανική Μιτροειδική ή αντικατάσταση τριγλωγχινικής βαλβίδα(iia)