Καταγράφονται οι αντανακλάσει .των υπερήχων που εκπέμπονται από τον μορφομετατροπέα με κατεύθυνση το θωρακικό τοίχωμα . Ανάλογα με το χρόνο επιστροφής των υπερηχητικών κυμάτων , προσδιορίζεται η απόσταση του ιστού από τον οποίο γίνεται η αντανάκλαση και με την βοήθεια ηλεκτρονικής επεξεργασίας σχηματίζεται η εικόνα της αντίστοιχης δομής της καρδίας ή των αγγείων ( μονοδιάστατη, δισδιάστατη ή και τρισδιάστατη).

Για την λήψη καλύτερων και ευκρινέστερων εικόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο οισοφάγος – διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιοφράφημα – με τη χρήση ειδικού μορφομετατροπέα.

 

Με τη βοήθεια των υπερήχων η διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων διευκολύνεται τα μέγιστα. Μπορεί να γίνει χρήση μιάς τομής (  m mode) ή λήψη δύο διαστάσεων εικόνων TD.

Λαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν την ανατομία της καρδίας, τη λειτουργικότητα της καρδίας καθώς και στη κινητκότητα των τοιχωμάτων της καρδίας.

Αξιόλογες είναιοι πληροφορίες που παίρνουμε για το βαλβιδικό σύστημα της καρδίας , τον υποβαλβιδικό μηχανισμό , την παρουσία περικαρδιακού υγρού ,την παρουσία μεσοκολπικής και  μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, τες συγγενείς καρδιοπάθειες , την παρουσία τοιχωματικών θρόμβων και ενδοκαρδιακών όγκων.

Με τη συχνή υπερηχοκαρδιογραφική παρακολούθηση κατευθύνεται και ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση και καθορίζεται η εξέλιξη και η σταθερότητα της νόσου .

Εικόνες από φυσιολογικό υπερηχοκαρδιογράφημα

Αριστερά διακρίνεται η αριστερή κοιλία( κόκκινο) με ανοιχτή τη ,μιτροειδή βαλβίδα.( πράσινο)

Δεξιά η μιτροειδής είναι κλειστή