Αποτελέσματα απο τη μελέτη COAPT  ( τυχαιοποιημένη μελέτη σε 78 κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά)σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διακαθερηριακή διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και τοποθέτησης της συσκευής Μitral clip με αυξημένες τελοδιαστολικές και τελοσυστολικές διαστάσεις της αριστερής κοιλίας , μειωμένο κλάσμα εξώθησης(31,3%) και σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς , ισχαιμικής(60%) ή μη ισχαιμικής(40%) αιτιολογίας με μέση επιφάνεια στομίου παλινδρόμησης 0,41cm2   και υψηλού χειρουργικού  κινδύνου (STS 7.8%) έδειξαν τα ακόλουθα :

  1. Μείωση των νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια( ετήσια συχνότητα νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην διακαθετηριακή διόρθωση της μιτροειδούς με Μitral clip ήταν 33.1% έναντι 57.2% σε άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς και δέν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση επιδιόρθωσης( ομάδα ελέγχου).
  2. Μείωση της Καρδιαγγειακή θνητότητας

Δεν Υπήρχαν διαφορές όσο αφορά τη ανάγκη επαναιμάτωσης στο έμφραγμα, στα εκεφαλικά , σε νέα κολπική μαρμαρυγή, στην ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη ή συσκευής επανασυγχρονισμού.

Τα πιο πάνω δεικνύουν τη σοβαρότητα και τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια της Μιτροειδούς δευτεροπαθούς αιτιολογίας. Το Μitral clipμείωσε την σοβαρότητα ανεπάρκειας της Μιτροειδούς ελαττώνοντας το στόμιο της Μιτροειδούς .

Σχετικά με την ασφάλεια 4 άτομα παρουσίασαν επιπλοκή σχετικά με τη τοποθέτηση της συσκευής εντός 30 ημερών απο την επέμβαση ενώ 23 άτομα παρουσίασαν στένωσητης μιτροειδούς βαλβίδας (7.6%)  με  στόμιο <1,5cm2.

Σαν συμπέρασμα η διακαθετηριακή επιδιόρθωση του σοβρού βαθμού ανεπάρκειας της Μιτροειδούς έδειξε τα ακόλουθα:

  • Ώφελος σχετικά με τες νοσηλείες και τηθνητότηταανεξάρτητα φύλου, ηλικίας , συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίαςκαι σοβαρότητας της νόσου.
  • Βελτίωση των συμπτωμάτων

Βιβλιογραφία :StoneGW,Abraham WT, Lindenfeld J,et al. Five -YeAR Follow up after transcatheter Repair of Secondary Mitral Regurgitation ( Published on line ahead of print , 2023 Mar 5) N EnglMed2023;10.1056/Moa2300213.doi:10.1056 /NEJMoa2300213 .